Wellbeing is geen guessing game. Ashley Abigail Gençer-Wills over evidence-based wellbeing. 

Heleen Miermans Heleen Miermans 3 min read

Situatieschets: het is een donderdagavond in april. We vieren onze 20ste verjaardag. En we kijken vooruit op de volgende 20 jaar employer branding. Onze gasten zitten vol verwachting gericht naar het podium, waarop Ashley Abigail Gençer-Wills, Julien De Wit en Sana Sellami hun stukje van de employer branding puzzel zullen delen. Zie je het voor je? Perfect. Dan bouwen we dat podium graag terug voor je op.

Vandaag aan het woord: Ashley Abigail Gençer-Wills, eigenaar van QWL Consulting (Quality of Work Life). Ashley is een vrouw van de data, de cijfers en de onbetwistbare waarheid. Duik mee in haar gegronde visie op wellbeing en hoe die volledig vertrekt vanuit evidence-based handelen.

Wellbeing is meer dan een extra(legaal) voordeel, het is een noodzaak. 

We horen het stemmetje allemaal: “wellbeing, wellbeing, allemaal goed en wel. Maar wanneer is het genoeg?” Die vraag stelde Ashley ook aan ons publiek om hem vervolgens te beantwoorden met klare taal. Want wat blijkt uit onderzoek van Acerta, VUB en HR Square (2021)? Het is nog lang niet genoeg. Hoewel organisaties het belang van wellbeing wel erkennen, zijn er maar weinigen die effectief een preventief beleid voeren. Of in Ashley’s woorden: “Wellbeing is een hot topic, maar toch gaat het niet beter met het welzijn van onze medewerkers.” Hoog tijd dus voor meer échte wellbeing op de werkvloer en dat begint bij data.

“Evidence-based wellbeing betekent dat we niet langer gokken welke initiatieven goed zouden kunnen werken. We luisteren naar de echte experts: de medewerkers zelf.” 
Ashley Abigail Gençer-Wills

Wat maakt de evidence-based aanpak anders?

De traditionele aanpak van wellbeing is net iets te vaak tasten in het duister, gebaseerd op algemeenheden en goedbedoelde initiatieven. 33% van de bedrijven baseert zich op een buikgevoel bij het beslissen van welke acties ze willen ondernemen om het welzijn te verbeteren. Ashley’s aanpak daarentegen, begint met harde data en diepgaande gesprekken. Laat die fruitmanden even voor wat ze zijn en zorg ervoor dat je de échte noden van je medewerkers kan achterhalen. Daarvoor moet je de juiste vragen stellen om relevante data te verzamelen. 

Ashley gebruikt daarvoor het Intervention Mapping Framework. Dat is een algemeen erkend framework dat gebruikt wordt om gezondheid te bevorderen, gebaseerd op drie onderdelen: theorieën van gedragsverandering, wetenschappelijke literatuur en data.

Evidence-based wellbeing: stap voor stap

  • Identificeer de noden en problemen: Begin met het verzamelen van data direct vanuit de bron – je medewerkers. Gebruik enquêtes, interviews en focusgroepen om te begrijpen wat zij echt nodig hebben en ervaren op de werkvloer.
  • Analyseer en pas toe: Kijk naar de wetenschap. Er bestaan enorm veel studies over welzijn. Zoveel dat je door het bos de bomen niet meer kan zien, tenzij je een richtingaanwijzer hebt. Door je bevragingen heb je meer inzicht in wat er voor jouw medewerkers prioritair is en waar het misloopt. Hoog tijd om die input te koppelen aan erkende interventiestrategieën die passen bij jouw specifieke situatie.
  • Implementatie: In de traditionele aanpak is dit meestal stap één. Je vliegt er meteen in met goedbedoelde initiatieven, maar die leveren uiteindelijk niets op. Maar je werkt evidence-based nu! Dus je kan je baseren op je interne analyse om gerichte interventies te doen. Dit kunnen ergonomische aanpassingen zijn, maar ook programma’s die een gezondere levensstijl bevorderen, zowel tijdens als buiten de werkuren. Wat het resultaat ook is, het past bij je bedrijf, je werknemers en het zorgt voor échte impact.
  • Evaluatie: Last but not least. Meet de impact van je acties en gebruik deze data om je aanpak verder te verfijnen en te verbeteren. Begin te bouwen aan je eigen database en neem een gigantische voorsprong op alle andere werkgevers. 

Waarom is dit relevant voor jouw organisatie?

Zoals altijd spreken de cijfers voor zich: evidence-based wellbeing zorgt voor 27% minder ziekteverzuim en voor 70% van Gen Z’ers en millennials is het welzijnsbeleid van een werkgever cruciaal bij hun keuze voor een job. Een robuust evidence-based wellbeing-programma kan dus niet alleen het ziekteverzuim verminderen, maar ook helpen bij het aantrekken en behouden van talent. Bovendien verbetert het de algehele tevredenheid, betrokkenheid en productiviteit. Van value on investment gesproken!

Conclusie: je medewerkers zijn je belangrijkste bron van data

Stop met gokken en start met het verzamelen van echte data van je eigen medewerkers. Dit is niet alleen effectief, maar ook essentieel. Wil je nog voldoen aan de verwachtingen van werknemers en investeren in oplossingen die wel werken? 

Bij Insilencio geloven we al 20 jaar dat het bevragen van je eigen medewerkers de sleutel is tot een succesvolle organisatie. Ashley Abigail Gençer-Wills’ evidence-based aanpak van wellbeing ligt volledig in lijn met onze visie. Want luisteren naar en handelen op basis van de input van je werknemers is de meest effectieve manier is om echte impact te maken. Ashley gaf dat ook nog mee als mooie uitsmijter: 

“To win the war for talent, you have to come to peace with your own employees first.”
Ashley Abigail Gençer-Wills

Kan je niet genoeg krijgen van onze ‘The Next 20’-inspiratie. Lees dan ook hoe Gen Z nu echt in het werkleven staat volgens Julien De Wit. Of duik dieper in de visie van Sana Sellami op DEI (diversity, equity and inclusion) in employer branding. 


    Inschrijven voor nieuwsbrief

    Hey, ik ben van

    Schrijf me in op