5 tips voor een succesvolle onboarding

Jorinde Deforche Jorinde Deforche 3 min read

De eerste werkdag in een nieuw bedrijf. Iedereen herinnert zich ongetwijfeld de spanning nog. Nieuwe collega’s ontmoeten, werk tools ontvangen, de eerste meetings bijwonen, … En heel belangrijk: waar staat de koffie om even bij te tanken? Dat creëert al snel een overload aan informatie. Maar laten we eerlijk zijn, wat blijft ons echt bij van die eerste dagen? Minder dan je denkt. Daarom lijsten we hieronder 5 tips op om je onboarding nóg succesvoller te maken.

1. Moments that matter

Probeer je collega niet te overladen met nieuwe informatie, maar zorg vooral voor onvergetelijke momenten. Een ontbijtje, een verwelkomingsvideo, een lunch met collega’s, een ludiek spel om iedereen beter te leren kennen, een drink, … Keuze genoeg! Hou het vooral luchtig en simpel. Focus op het contact met collega’s. Win-win: de starter leert iedereen in sneltempo kennen en zal makkelijker naar hen toegaan bij vragen of problemen. Én je zorgt voor een eerste ervaring die zal bijblijven. Win-win-win dus eigenlijk. Wanneer is de eerste dag geslaagd? Als hij eindigt met minder stress dan bij de start van de dag.

2. Make it a group effort

Veel bedrijven kiezen er vandaag voor om een buddy of meter of peter aan te stellen. Het is zeker een goed idee om een vertrouwenspersoon te identificeren binnen het team die ervoor zorgt dat de nieuwkomer zich snel thuis voelt en zo snel mogelijk up and running is. Maar dat is niet enkel de verantwoordelijkheid van de buddy. Die heeft als rol om ervoor te zorgen dat alle topics behandeld worden en alles ingepland geraakt. Alles uitleggen qua projecten, processen, … ? Betrek daarbij andere mensen. Iedereen heeft zijn eigen manier om iets uit te leggen. Soms zit het hem net in die kleine details waardoor de informatie beter blijft hangen. Plus, je zorgt ervoor dat meer mensen zich verantwoordelijk voelen voor een succesvolle onboarding. En het is ook nog eens een leuke afwisseling voor je nieuwe collega.

3. Herhaling herhaling herhaling

Op vlak van learning & development zien we de laatste jaren grote verschuivingen. Een hele dag of hele week constant opleiding of training volgen? Niet zo efficiënt. Beter is om mensen microtrainingen en -opleidingen te geven op het juiste moment. Alles in een race tegen de tijd in het hoofd van je nieuwe collega proppen, is dus een absolute no go. Een goed evenwicht tussen theorie en praktijk, voldoende herhalings- en verwerkingsmomenten en meerdere mensen betrekken. Yes, please.

4. Check-ins maken het verschil

Een overzichtsdocument waarin staat welke kennis wanneer wordt overgedragen, zorgt voor rust. Maar het mag geen al te strak keurslijf worden. Laat je nieuwe collega ook wat ademenen. Volg zijn/ haar ritme en ga regelmatig in gesprek. Gaat het te snel? Of net te traag? Waar zitten eventuele blinde vlekken? Door daaraan bewust aandacht te besteden, zal je collega het makkelijker vinden om zulke zaken te bespreken.

5. Een tijdsinvestering is nooit tijdverspilling

Het lijkt heel wat: tijd vrijmaken bij de huidige collega’s zodat de nieuweling goed geïntegreerd geraakt. Zeker als je ervoor kiest om het hele team erbij te betrekken. Maar al die uren en moeite zijn het echt wel waard. Als starters positief terugkijken op hun onboarding, zullen ze eerder “the extra mile” willen gaan voor hun werkgever. En blijven ze langer aan boord en voelen ze zich meer verbonden met het bedrijf en de collega’s. Gewoon doen dus!

 

In het begin van deze blogpost vertelden we je al om je nieuwe collega niet te overladen met informatie. Maar wat geef je een starter dan wél mee in die eerste week? Daarover schreef onze collega Tom Faes een blogpost. Lees hem hier.

    Inschrijven voor nieuwsbrief

    Hey, ik ben van

    Schrijf me in op